Wymiana klockow hamulcowych. Wymiana plynu hamulcowego.

Trochę stali, kabelków, gumek ... i motocykl gotowy
Awatar użytkownika
przeszczep
pałujący w lesie
pałujący w lesie

Re: Wymiana klockow hamulcowych. Wymiana plynu hamulcowego.

Post autor: przeszczep »

Może tak, zaciskamy ściskiem przez miękką podkładkę (guma, kawałek węża ogrodowego, deseczki, czy co tam macie akurat pod ręką ;) ) Nie trzeba jakoś strasznie mocno ściskać. Robiłem u siebie bez żadnej ochrony węża i też nie zauważyłem żadnego uszczerbku na przewodzie ;) ale oczywiście środki ostrożności jak najbardziej wskazane :)
Co do przewodów w stalowym oplocie - jasna sprawa :grin: :)
Awatar użytkownika
ryve
emzeciarz agroturysta
emzeciarz agroturysta

Post autor: ryve »

Nie wrzucałem co prawda zacisków do zmywarki, ale zastosowałem równie kontrowersyjną metodę. Najpierw czyściłem klasycznie (szczoteczką i denaturatem), a później wrzuciłem wszystkie metalowe części do garnka i ugotowałem. Oczywiście gotowałem zaciski bez uszczelek! Syf wypłynie nawet z najgłębszych zakamarków. Metoda praktykowana w wojsku przy czyszczeniu broni (a kontrolujący potrafili być ekstremalnie upierdliwi). Dowcip polega na tym, żeby gotujące się elementy wyjmować z wrzątku w trakcie gotowania, pozwolić im ocieknąć i wyschnąć. Pozostała woda błyskawicznie odparuje. Warto zaraz po ostygnięciu przetrzeć szmatką nasączoną jakimś smarowidłem, żeby wstępnie zabezpieczyć przed korozją.

Co do spokojnego klamkowania - potwierdzam. Co do odpowietrzenia na drugi dzień - potwierdzam (hamulec był jeszcze ciut miękki, ale po odpowietrzeniu zesztywniał jak panu młodemu po weselu).
Podpis zastępczy. Wyrób sygnaturko-podobny.
ignac
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku

Post autor: ignac »

Jestem świeżo po zmianie klocków w tylnym hamulcu i gruntownym czyszczeniu - szkoda że dopiero przeczytałem o tym gotowaniu!? :egh: Ja atakowałem denaturatem.
Tylny układ napełniałem od góry bo od dołu mi w ogóle nie szło. O dziwo szybko zabulgotało, płyn sobie poleciał, odpowietrzyłem, następnego dnia też odpowietrzyłem, wyregulowałem se automat stopu (ale franca schowana za ramą - opuszki palców pozdzierałem na tym plastikowym kółeczku!) ale ogólnie jestem zadowolony z moich prac :cool: :ok: Teraz trzeba tylny hamulec eksploatować żeby klocki dotrzeć!
Jeśli widzisz kogoś odpoczywającego - pomóż mu!
Awatar użytkownika
tomekc
wiejski tuningowiec
wiejski tuningowiec

Post autor: tomekc »

Fajnie zrobiony opis, uwazal bym z tym klejem do srub.................
Wymieniając przewody przednie, wymieniłem plyn - zalewalem strzykawka z wezykiem od dolu obydwa przewody, szybko i przyjemnie z jednoczesnym odpowietrzeniem ukladu. Hamuje teraz jak zloto, na pewno na nastepny strzal pojda tarcze, bo czuje ze sa lekko krzywe :dupa:
Awatar użytkownika
Genek
miejski lanser
miejski lanser

Post autor: Genek »

tylko czy konieczny jest ten smar miedziowany, czy on aby nie łapie syfu ? A najlepiej się odpowietrza tak jak koledzy mówią, wężyk na odpowietrznik, najlepiej ten wężyk dobrze przymocować tasiemką albo trytką, żeby fałszywego powietrza nie złapał, no i pompować klameczką dolewając płynu,żeby pompa się nie zapowietrzyła, wtedy ładnie widać jak bąbelki wężykiem się wydobywają (warto go lekko do góry podnieść żeby płyn po ściankach nie leciał, no i żeby było widać bąbelki :smile: )Jak przestanie bąblić, sprawdzić drugi zacisk i finito. Generalnie żadnej filzofii, Archimedes się kłania :lol:
Ja, dwa koła i buzia wesoła :) o'#o ....
Awatar użytkownika
Ciastek91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ciastek91 »

A ja mam pytanie o co chodzi z tym odpowietrznikiem przy zbiorniczku płynu u góry? Z tym też coś kombinować, odpowietrzać?
Awatar użytkownika
Jaro-Ino
swobodny rider
swobodny rider

Post autor: Jaro-Ino »

Jeśli masz tam odpowietrznik, to wykorzystaj go do odpowietrzenia pompy. Zawsze znajdzie się tam odrobina powietrza, która zakłóca prace układu :)
marek79
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem

Post autor: marek79 »

przeczyściłem tłoczki nasmarowałem , hamulce hamują ale tłoczki nie odbiją i nie puszczają tarczy , gdzie jest problem
Awatar użytkownika
Jaro-Ino
swobodny rider
swobodny rider

Post autor: Jaro-Ino »

Pod gumami w zacisku utleniło się aluminium, które powoduje, że gumy są nieco spęczniałe i nie działają tak jak powinny przytrzymując tłoczki. Miałem to samo ;)
Awatar użytkownika
sepcio
osiedlowy kaskader
osiedlowy kaskader

Post autor: sepcio »

dzisiaj jestem po wymianie klocków i płynu, stąd moje pytanie zapomniałem założyć tych cienkich blaszek z dziurkami które były na zewnętrznych klockach. Czy to w czymś przeszkadza?

pozdr.
Awatar użytkownika
Chmielo
dwusuwowy rider
dwusuwowy rider

Post autor: Chmielo »

Witam. A czy ma ktoś jakąś radę na wyrobiony łebek szpilki (poz.2 z opisu Ryve) Przy próbie odkręcenia się po prostu wrobił :swieczki: . Co robić? dospawać jakoś pomiędzy klockami pręta ruszyć i próbować dalej żabą, czy co? :niewiem:
dawniej Lewar.
Awatar użytkownika
mad.dog
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem

Post autor: mad.dog »

Można tak spróbować, ale nie wiem czy nie będzie lepiej jakimś dremelem pogłębić rowek i wkrętakiem udarowym pobijać.
Zawsze jeszcze zostaje rozwiercanie i wykrętak...
one life. live it.

Tiger T709 '01
krzyśko
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku

Post autor: krzyśko »

Chmielo pisze:Witam. A czy ma ktoś jakąś radę na wyrobiony łebek szpilki (poz.2 z opisu Ryve) Przy próbie odkręcenia się po prostu wrobił :swieczki: . Co robić? dospawać jakoś pomiędzy klockami pręta ruszyć i próbować dalej żabą, czy co? :niewiem:
Pozycja 2 z opisu Ryve to "zaślepka", która zabezpiecza szpilkę. Odkręciłem ją wykrętakiem, bo inne sposoby nie dały skutku. Natomiast szpilki wykrętakiem bym nie próbował.

Można wyjąć klocki wycinając część szpilki, przyspawać do końcówki szpilki nakrętkę i próbować wykręcić. Wiadomo żeby to zrobić trzeba wykręćić zacisk i zamocować go w imadle.
Awatar użytkownika
przeszczep
pałujący w lesie
pałujący w lesie

W zaślepce wystarczy nawiercić mały otworek, i pogłębić rowek dremelkiem pod płaski śrubstak ;)
W dwóch zaciskach poszło wtedy bez problemów ;)
Natomiast jeżeli chodzi o szpilkę to trza by było rozwiercać - też do zrobienia ;)
Awatar użytkownika
Chmielo
dwusuwowy rider
dwusuwowy rider

Post autor: Chmielo »

wszystko się zgadza chodzi o samą szpilkę. Ale rozwiercać bym raczej nie chciał bo to trzeba pewnie potem nagwintować a skąd potem wsiąść nową szpilkę o takich wymiarach.(dobrze rozumuję? :wacko: )
dawniej Lewar.
Awatar użytkownika
wlodek_k
emzeciarz agroturysta
emzeciarz agroturysta

Post autor: wlodek_k »

właśnie wymieniłem klocki
poszło bez problemu nijakiego (klucz, imbus, śrubokręt) - nasmarowałem tłoczki tym smarem do tłoczków a szpilki i gwinty miedziowym - do wciśnięcia tłoczków użyłem zacisku stolarskiego - poszło bez problemu - później tylko trzeba było pociskać klamkę, żeby ciśnienie się pojawiło w układzie - niecałe 20 minut operacji
--
zielony Trampek 600'92 z silnikiem 650 :-) białostockie numery (BI), srebrny kask, czarne ciuchy
Domel
czyściciel nagaru
czyściciel nagaru

Post autor: Domel »

Ile potrzeba płynu hamulcowego do całego układu? Przypuśćmy, że chce zmienić płyn, ile muszę kupić nowego?
Nie mogę w instrukcji się doszukać.
Czy 500ml wystarczy?
Pozdro
Transalp - Impossible is nothing...
Awatar użytkownika
przeszczep
pałujący w lesie
pałujący w lesie

Wystarczy aż nadto :)
Domel
czyściciel nagaru
czyściciel nagaru

Post autor: Domel »

Ok, dzięki za info czyli 500ml załatwia sprawę. A tak z ciekawości ile fizycznie potrzeba?
Transalp - Impossible is nothing...
Awatar użytkownika
przeszczep
pałujący w lesie
pałujący w lesie

kurcze nie pamiętam dokładnie, ale do wymiany z przepłukiwaniem nie zużyłem chyba więcej niż pół flaszeczki ;)
ODPOWIEDZ