Po pierwsze stuka mi coś w baku...XL700V

Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, airboxa, tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki ssania/ gazu, pompy paliwa elektryczne i podciśnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.
LukaTrampek
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku

Po pierwsze stuka mi coś w baku...XL700V

Post autor: LukaTrampek »

Po pierwsze, pewnie to głupie pytanie, ale czy miernik paliwa w baku XL700 to jest pływak, który sobie swobodnie pływa, czy raczej jakaś sonda przyczepiona na stałe? Zauważyłem ostatnio (dopiero po przebiegu 10.000 km) że jak poruszam moturem to coś mi się w baku telepie i lekko uderza o jego ścianki...wiecie co to może być?

A druga sprawa, czy ta czarna rurka gumowa (wygląda jak bardzo wąski nypel) o średnicy ok 0.5 cm i długości (to co wystaje i widac gołym okiem) ok 5 cm przy lewym podnóżku kierowcy to jest odpowietrzenie baku paliwa i czy przy zbyt pełnym jego nalaniu, lub znaczącym przechyleniu motocykla może przez ten przewód wylać się paliwo? czy jest to raczej nieporządany objaw?

Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Feel_ip
dwusuwowy rider
dwusuwowy rider

Re: Po pierwsze stuka mi coś w baku...XL700V

Post autor: Feel_ip »

Bak w 700 nieco różni się od 600 czy 650. Szczegółowo jest ten system opisany w rozdziale 5-59 serwisówki którą znajdziesz:
http://www.transalp700.org/service-manu ... -t162.html
w razie czego wyśle Ci ją na maila w PDF-ie
W starszych modelach jest jedynie kranik na zewnątrz z filterkiem który wchodzi w zbiornik, w Twojej 700 może FUEL PUMP ASSEMBLY (a nie krasnale o których wspomnieli kledzy) który jest wmontowany w środku się poluzował podczas jazdy.
powodzenia
Feel_ip
Awatar użytkownika
Bartek D.
zgłębiacz wskaźników
zgłębiacz wskaźników

Post autor: Bartek D. »

LukaTrampek pisze:Po pierwsze, pewnie to głupie pytanie, ale czy miernik paliwa w baku XL700 to jest pływak, który sobie swobodnie pływa, czy raczej jakaś sonda przyczepiona na stałe? Zauważyłem ostatnio (dopiero po przebiegu 10.000 km) że jak poruszam moturem to coś mi się w baku telepie i lekko uderza o jego ścianki...wiecie co to może być?

A druga sprawa, czy ta czarna rurka gumowa (wygląda jak bardzo wąski nypel) o średnicy ok 0.5 cm i długości (to co wystaje i widac gołym okiem) ok 5 cm przy lewym podnóżku kierowcy to jest odpowietrzenie baku paliwa i czy przy zbyt pełnym jego nalaniu, lub znaczącym przechyleniu motocykla może przez ten przewód wylać się paliwo? czy jest to raczej nieporządany objaw?

Ja tam nie wiem, czy porzadany czy nie, ale u mnie tez stuka :grin:

Stuka tak juz 16kkm i nic sie nie dzieje. Pytalem w ASO i powiedzieli, ze tak ma byc. Plywak jakis sie w zbiorniku telepie.
Bartek
XL700VA D.C.
TROJAN
swobodny rider
swobodny rider

Post autor: TROJAN »

Bartek D. pisze:
LukaTrampek pisze:Po pierwsze, pewnie to głupie pytanie, ale czy miernik paliwa w baku XL700 to jest pływak, który sobie swobodnie pływa, czy raczej jakaś sonda przyczepiona na stałe? Zauważyłem ostatnio (dopiero po przebiegu 10.000 km) że jak poruszam moturem to coś mi się w baku telepie i lekko uderza o jego ścianki...wiecie co to może być?

Ja tam nie wiem, czy porzadany czy nie, ale u mnie tez stuka :grin:

Stuka tak juz 16kkm i nic sie nie dzieje. Pytalem w ASO i powiedzieli, ze tak ma byc. Plywak jakis sie w zbiorniku telepie.

U mnie w baku nic nie stuka i nie stukało .
Moto ma 2 latka i 26 tys i nic się nie dzieje !!!!!
Skoro u mnie jest ok to u Was też powinno być tak samo...?
Co do wężyków koło nóżki to faktycznie jest to jakieś chyba odpowietrzenie... :niewiem: , kiedyś położyłem moto na parkingu i BENZIN sobie poleciała...
Awatar użytkownika
Bartek D.
zgłębiacz wskaźników
zgłębiacz wskaźników

Post autor: Bartek D. »

TROJAN pisze: U mnie w baku nic nie stuka i nie stukało .
Moto ma 2 latka i 26 tys i nic się nie dzieje !!!!!
Skoro u mnie jest ok to u Was też powinno być tak samo...?
Co do wężyków koło nóżki to faktycznie jest to jakieś chyba odpowietrzenie... :niewiem: , kiedyś położyłem moto na parkingu i BENZIN sobie poleciała...
Jeden z przewodów na dole to jest odprowadzenie płynów z okolic wlewu paliwa. Jak przechyliłeś moto zbyt mocno mogło przeciec przez uszczelkę wlewu i pociekło przewodem. Jak się paliwo przeleje podczas tankowania to tez jest taki objaw.

B.
Bartek
XL700VA D.C.
hiszpan
emzeciarz agroturysta
emzeciarz agroturysta

Post autor: hiszpan »

u mnie przy 700 też stuka w zbiorniku tak delikatnie ale to bardzo wkr....a :egh: jak bujam zbiornikiem i benzynka się kolebie to i stuka tak jak pływak ale skoro tam nie ma pływaka więc :niewiem: .... :ysz: mam ochotę tam zajrzeć .....
LukaTrampek
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku

Post autor: LukaTrampek »

dzięki wielkie, trochę się wstydziłem zapytać ale widzę, że nie jestem osamotniony z tym objawem :lol:
a w dodatku, wcześniej tego nie zauważyłem i zgadzam się z przedmówcą, że strasznie to wk....rwia :smile:

Jak coś zidentyfikujecie to dajcie proszę znać.
Awatar użytkownika
wind
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wind »

i w końcu nikt nie rozwiązał problemu stukania?
u mnie też stuka, tylko przy pełnym i prawie pełnym zbiorniku
pośród morza fal pieniących
pośród drzew jestem szumiących
https://picasaweb.google.com/wisniewski.maciek
strazakk
naciągacz linek
naciągacz linek

Post autor: strazakk »

Witajcie
U mnie zaczeło stukać przy 21 tys. i wskaznik paliwa wariuje. Czy ktoś rozwiązał ten problem?
Awatar użytkownika
vagner
wiejski tuningowiec
wiejski tuningowiec

Post autor: vagner »

U mnie zaczęło stukać przy 16kkm, wskaźnik pokazuje po staremu... Wk#%¥wia, ale póki moto jeździ to :crossy:
Awatar użytkownika
maju
Admin
Admin

Post autor: maju »

1.
Występuje tylko przy pewnej ilości paliwa - prawie pełny.

2.
Występuje gdy spowodujemy nagłe zatrzymanie motocykla i nie musi to być zatrzymanie na skutek hamowania - przód motocykla nie musi zanurkować.
Wystarczy, że poruszamy motocyklem gwałtownie do przodu i tyłu.

Odgłos jest więc związany z ruchem paliwa w baku.
Ja bym powiedział, że to stukanie to odgłos rozpędzonego paliwa uderzającego o przednią ściankę baku.
Bak jest tak wyprofilowany, że paliwo leci do przodu pod górkę i w końcu trafia na chudy, pionowy koniec baku.
Takie uderzenie cieczy o ścianę daje afekt akustyczny.

Jak fale morza uderzają o skały to też hałasuje, nie?
Wystarczy zatem cały czas jeździć z prawie pełnym bakiem i można się czuć jak na plaży...
Awatar użytkownika
jakmor
czyściciel nagaru
czyściciel nagaru

Post autor: jakmor »

Lubię to :grin:
Odważni może nie żyją wiecznie, ale ostrożni nie żyją wcale ...
Awatar użytkownika
qbi2
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem

Post autor: qbi2 »

U mnie też stukało (przestało, bo sprzedałem moto :) ) i pojawiło się po około 12 000 km. Jest to normalny objaw i można go wyeliminować wymieniając pływak :) Wiem, bo byłem z tym w serwisie. Powstaje to coś na skutek twardnienia gumy pływaka - tak mnie poinformował serwis. Czyli trzeba się z tym pogodzić. ja się pogodziłem i nawet przestałem zwracać na to uwagę :) Jeżeli chodzi o gumowe rurki, to też jest to normalne i są one odmą (czy jakoś tak to się nazywa) silnika i z tego co pamiętam (bo też o to pytałem serwis :) ) może tamtędy wylewać się olej jeżeli za dużo go wlejemy. Ot i wsio.
był XL 700
jest BMW K 1300 S
strazakk
naciągacz linek
naciągacz linek

Muszę cisnąć serwis ponieważ niedługo kończy się gwarancja wieć fale falam ... jak to maju napisał jak kupowałem fal nie było i nie stukało czyli wymienią pływak na nowy i bedzie git?
Awatar użytkownika
qbi2
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem

Post autor: qbi2 »

strazakk pisze:... czyli wymienią pływak na nowy i bedzie git?
Przez pewien czas na pewno :)
był XL 700
jest BMW K 1300 S
strazakk
naciągacz linek
naciągacz linek

Wymiana na gwarancji pompy paliwa :smile: Nic nie stuka w baku oraz wskazanie paliwa przestało wariować.
strazakk
naciągacz linek
naciągacz linek

Chwile bylo ok ale teraz objawy takie wskazniki wskazuje co mu się podoba prawidlowe wskazanie tylko na pelnym baku inne wskazanie różne czy się przejedzie 200 km czy 100 km wariuje wskażnik czy ktoś ten problem przerabial?
mirekm71
pogłębiacz bieżnika
pogłębiacz bieżnika

Post autor: mirekm71 »

Moze nie wymienili tylko cos naprawili i dlatego problem powrocil?
Kupuje tylko od czarnych takich jak ja.
strazakk
naciągacz linek
naciągacz linek

Podobno pompa paliwowa jest zintegrowana ze wskaznnikiem i wlasnie wymienili pompe paliwowa bo wczesniej wskaznik wariowal i tyle wiem :smile:
mirekm71
pogłębiacz bieżnika
pogłębiacz bieżnika

Post autor: mirekm71 »

Na pewno jest ale moze cos wyczyscili lub podgieli? Dziwne, ze masz dwa razy ta sama usterke. Ile km zrobiles od naprawy?
Kupuje tylko od czarnych takich jak ja.
ODPOWIEDZ