NOWY TRANSALP.
Re: NOWY TRANSALP.
Taka sytuacja mnie się przytrafiła. Mianowicie.
Ładowałem powerbanka z motocykla poprzez gniazdko zapalniczki. Po wyłączeniu zapłonu zaświecił się wyświetlacz, niektóre dane na wyświetlaczu zaczęły mrugać. Nie można było tego wyświetlacza w żaden sposób wyłączyć. Po odpaleniu moto świeciła się kontrolka check engine, która zgasła dopiero po kilkuset kilometrach. Sytuacja się powtarzała.
Rozwiązaniem było odłączenie fizyczne powerbanka PRZED wyłączeniem zapłonu.
CZYLI nie podłączamy powerbanka do ładowania w trakcie postoju motocykla.
Zdaję sobie sprawę, że jest to zależne od cech powerbanka i na niektórych urządzeniach problem może nie występować.
Ładowałem powerbanka z motocykla poprzez gniazdko zapalniczki. Po wyłączeniu zapłonu zaświecił się wyświetlacz, niektóre dane na wyświetlaczu zaczęły mrugać. Nie można było tego wyświetlacza w żaden sposób wyłączyć. Po odpaleniu moto świeciła się kontrolka check engine, która zgasła dopiero po kilkuset kilometrach. Sytuacja się powtarzała.
Rozwiązaniem było odłączenie fizyczne powerbanka PRZED wyłączeniem zapłonu.
CZYLI nie podłączamy powerbanka do ładowania w trakcie postoju motocykla.
Zdaję sobie sprawę, że jest to zależne od cech powerbanka i na niektórych urządzeniach problem może nie występować.
T max 500+e-rewer
- Tatq_kelob
- dwusuwowy rider

Zaraz, zaraz, tzn. że kupiłeś nowego Transalpa??
Nieważne dokąd jadę, grunt, że wiem gdzie byłem.
- Złomek
- Złomek
Solidnie pojeździłem.

Ostatnio zmieniony 03.07.2026, 11:50 przez Artek, łącznie zmieniany 1 raz.
T max 500+e-rewer
no i pięknie!
gdzie to?
PZDR
Qter
gdzie to?
PZDR
Qter
Geniusz tkwi w prostocie...
we don't cry very hard
we don't cry very hard
No to gratki !
A w sprawie ładowania powerbanka - to może po wyłączeniu zapłonu w jakiś sposób to on Ci podał napięcie do instalacji ?
BDW - Waćpan sobie nowym Trampkiem jeździsz, a ja 125ccm Maleństwem się męczę i to trochę przez Ciebie...
A w sprawie ładowania powerbanka - to może po wyłączeniu zapłonu w jakiś sposób to on Ci podał napięcie do instalacji ?
BDW - Waćpan sobie nowym Trampkiem jeździsz, a ja 125ccm Maleństwem się męczę i to trochę przez Ciebie...
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
- Lukasz /adhd/
- przycierający rafki

Brawo Ty!
Jakoś na wrzesień poczekam z Bałkanami.
Łukasz
Motorynka (Pony 50-M-3 ) --> SR-50 --> ETZ-251 X2 --> KLR-600 --> TDM-850 --> XL-1000V --> F-800GS--> KTM 990 R + 890 R
NIE ŁAM SIĘ
- Wajdek...
NIE ŁAM SIĘ
- Wajdek...
Maj, czerwiec lepszy bo dzień dłuzszy... Polecam 
Pzdr
Qter

Pzdr
Qter
Geniusz tkwi w prostocie...
we don't cry very hard
we don't cry very hard
Zgadzam się z moimi przedmówcami.
Są lepsze miesiące na moto w tamtych rejonach. Ale darowanemu...NO
Co do powerbanka to są takie, które mają dziurkę wchodząco-wychodzącą. I podawanie zasilania do motocykla poprzez gniazdko ( w sumie to była przejściówka DIN 12 V/USB A. spowodowało nieprzewidziane problemy z motocyklem.
Magneto-dlaczego "się męczysz"na 125?
Ja w kwestii 125ccm nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. A kilka dni temu stałem się właścicielem ładnej 125-ki.:)ale to opowieść na inną bajkę.
Są lepsze miesiące na moto w tamtych rejonach. Ale darowanemu...NO
Co do powerbanka to są takie, które mają dziurkę wchodząco-wychodzącą. I podawanie zasilania do motocykla poprzez gniazdko ( w sumie to była przejściówka DIN 12 V/USB A. spowodowało nieprzewidziane problemy z motocyklem.
Magneto-dlaczego "się męczysz"na 125?
Ja w kwestii 125ccm nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. A kilka dni temu stałem się właścicielem ładnej 125-ki.:)ale to opowieść na inną bajkę.
T max 500+e-rewer
- Lukasz /adhd/
- przycierający rafki

Mam nieśmiałe wrażenie, że już minęły
Lukasz
Motorynka (Pony 50-M-3 ) --> SR-50 --> ETZ-251 X2 --> KLR-600 --> TDM-850 --> XL-1000V --> F-800GS--> KTM 990 R + 890 R
NIE ŁAM SIĘ
- Wajdek...
NIE ŁAM SIĘ
- Wajdek...
Dziś zrozumiałem i potrafię wytłumaczyć... Odpaliłem CB500 '97 i trochę się wjeździłem po długiej przerwie... (150 km). Brakowało mi tego... DK XX i można spokojnie te 90
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...