Płyn chłodniczy Honda xl650
-
danzab1353
- Nowicjusz

Płyn chłodniczy Honda xl650
Witam wszystkich.
Mam pytanie może głupie…
Ale wolę się poradzić.
Jaki płyn chłodniczy lać do motocykla?
Chce wymienić płyn po zakupie moto ale nie wiem co dobrego wlać? Najlepiej gotową mieszankę bo z rozrabianiem mi się nie chce.
Widzę że sporo ludzi na allegro kupuje Mannol żółty.
Co o tym sądzicie?
https://allegro.pl/oferta/plyn-chlodnic ... 2912112948
Z góry dziękuję za poradę. Pozdrawiam
Mam pytanie może głupie…
Ale wolę się poradzić.
Jaki płyn chłodniczy lać do motocykla?
Chce wymienić płyn po zakupie moto ale nie wiem co dobrego wlać? Najlepiej gotową mieszankę bo z rozrabianiem mi się nie chce.
Widzę że sporo ludzi na allegro kupuje Mannol żółty.
Co o tym sądzicie?
https://allegro.pl/oferta/plyn-chlodnic ... 2912112948
Z góry dziękuję za poradę. Pozdrawiam
-
danzab1353
- Nowicjusz

Re: Płyn chłodniczy Honda xl650
Oki.
Pytałem strikte o ten płyn ponieważ widzę że dużo ludzi kupiło a ostatnio na fb ktoś pisał że ma kolegę mechanika motocyklowego który po tym płynie rzekomo już z 20 szt motocykli naprawiał. Trochę mi się nie chce wierzyć ale może…
Pytałem strikte o ten płyn ponieważ widzę że dużo ludzi kupiło a ostatnio na fb ktoś pisał że ma kolegę mechanika motocyklowego który po tym płynie rzekomo już z 20 szt motocykli naprawiał. Trochę mi się nie chce wierzyć ale może…
Jeśli masz wątpliwości poparte czyimś doświadczeniem to po co kombinować?
Od niepamiętnych czasów leję do wszystkich pojazdów petrygo. Nigdy nie miałem z tym płynem problemów.
Przed wymianą płynu zajrzyj fizycznie do termostatu, czy wogóle jeszcze jest w obudowie.
Małym wyjątkiem od reguły była toyota, którą kiedyś posiadałem. Tam lałem oryginalny płyn, który spełniał swoje warunki na 90.oookm.
Pamiętaj, że płyn w trampku wlewamy na bocznej stopce do max. poziomu pod korek na chłodnicy.
A potem dolewamy do poziomu wskaźnika na zbiorniczku wyrównawczym.
Od niepamiętnych czasów leję do wszystkich pojazdów petrygo. Nigdy nie miałem z tym płynem problemów.
Przed wymianą płynu zajrzyj fizycznie do termostatu, czy wogóle jeszcze jest w obudowie.
Małym wyjątkiem od reguły była toyota, którą kiedyś posiadałem. Tam lałem oryginalny płyn, który spełniał swoje warunki na 90.oookm.
Pamiętaj, że płyn w trampku wlewamy na bocznej stopce do max. poziomu pod korek na chłodnicy.
A potem dolewamy do poziomu wskaźnika na zbiorniczku wyrównawczym.
T max 500+Xl125R'86+e-rewer
O Mannol-u wiele niepochlebnych opinii na grupie mechaników jest, że się krystalizuje. Możliwe, że nie do końca dobrze wypłukany układ po poprzednim płynie powoduje taki efekt.
Ja używam Radicool-a.
Odpowietrzanie układu - wystarczy tylko nalać pod korek? Robiłem wg procedury, że po nalaniu pod korek, rozgrzewałem do włączenia wentylatora a później (po odczekaniu, by dało się korek odkręcić bezpiecznie) trochę jeszcze dolewałem. Później stan w zbiorniku wyrównawczym.
Ja używam Radicool-a.
Odpowietrzanie układu - wystarczy tylko nalać pod korek? Robiłem wg procedury, że po nalaniu pod korek, rozgrzewałem do włączenia wentylatora a później (po odczekaniu, by dało się korek odkręcić bezpiecznie) trochę jeszcze dolewałem. Później stan w zbiorniku wyrównawczym.
Trampki mają tzw. układ pół-otwarty.
Płyn rozszerzający się w układzie chłodzenia (silnik-chłodnice) w nadmiarze trafia do zbiorniczka.
Jeśli płyn stygnie to jest "zasysany" z powrotem do silnika/chłodnic.
Jak na zimnym zalejesz układ i uzupełnisz zbiorniczek do minimum, to po rozgrzaniu powinien maksymalnie na zbiorniczku podnieść się do max. poziomu.
Rozgrzewanie po zalaniu ma na celu odpowietrzenie układu i pozbycie się ew. pęcherzy powietrza z układu.
Jeśli trzeba czasem dolewać płynu do chłodnicy, bo go brakuje to jest prawdopodobnie problem z nieszczelnością układu lub korkiem chłodnicy.
Czasem zdarza się uzupełniać płyn w zbiorniczku, ponieważ zbiorniczek ma wężyk przelewowy, którym gorący płyn odparowuje. Ale są to naprawdę minimalne ilości.
Płyn rozszerzający się w układzie chłodzenia (silnik-chłodnice) w nadmiarze trafia do zbiorniczka.
Jeśli płyn stygnie to jest "zasysany" z powrotem do silnika/chłodnic.
Jak na zimnym zalejesz układ i uzupełnisz zbiorniczek do minimum, to po rozgrzaniu powinien maksymalnie na zbiorniczku podnieść się do max. poziomu.
Rozgrzewanie po zalaniu ma na celu odpowietrzenie układu i pozbycie się ew. pęcherzy powietrza z układu.
Jeśli trzeba czasem dolewać płynu do chłodnicy, bo go brakuje to jest prawdopodobnie problem z nieszczelnością układu lub korkiem chłodnicy.
Czasem zdarza się uzupełniać płyn w zbiorniczku, ponieważ zbiorniczek ma wężyk przelewowy, którym gorący płyn odparowuje. Ale są to naprawdę minimalne ilości.
T max 500+Xl125R'86+e-rewer
Dobry wieczór. Chciałbym się podłączyć do tematu z takim pytaniem. A co jeśli płyn ucieka wężykiem ze zbiorniczka wyrównawczego. Po rozgrzaniu silnika zbiorniczek wypełnił mi się na max i zaczęła uciekać woda.
Nic, nadmiar ucieka i tyle. Zamiast wody wlej w chlodnice plyn do chłodnic.
Pzdr
Qter
Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka
Pzdr
Qter
Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka
Geniusz tkwi w prostocie...
we don't cry very hard
we don't cry very hard
Tak i też zrobię, dziękuję i pozdrawiam.
A gdyby problem Ci się nagminnie powtarzał (zakładając nie dolewanie powyżej poziomu Max na zbiorniczku wyrównawczym) - to posprawdzaj podłączenie wężyków do zbiorniczka - w moim (zanim doszedł poprzedni właściciel) ktoś pozamieniał i non stop wyrzucał płyn...
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
U mnie jest trochę inna sprawa. Mianowicie całkiem przerobiłem motocykl. Licznik wstawiłem mały digitalny i teraz mam problem. Właśnie dzisiaj sprawdzałem wiatrak metodą podłączenia akumulatora przewodami do kostki zasilającej. Baterią podłączoną w motocyklu. Nie działa. Nie mogę w liczniku znaleźć ustawienia temperatury itp. Teraz nie wiem czy to jest przyczyną czy uszkodzony czujnik temperatury. A może nie mogę znaleźć ustawień w liczniku bo ze względu na popsuty czujnik licznik tych ustawień nie wczytuje
W każdym bądź razie przed moją ingerencją wszystko działało. Termostat pewnie jest sprawny bo jak by nie działał to by płynu ze zbiornika nie wyrzucało a przynajmniej tak mi się zdaje. Od taka łamigłówka.
W każdym bądź razie przed moją ingerencją wszystko działało. Termostat pewnie jest sprawny bo jak by nie działał to by płynu ze zbiornika nie wyrzucało a przynajmniej tak mi się zdaje. Od taka łamigłówka.
Hejka,
Podłącz wiatrak do akumulatora na krótko (bezpośrednio)- zobacz czy działa czy jest może uszkodzony.
Jak wiatrak się kręci to nastepnie podłącz tak jak ma być i sprawdź termostat - o ile dobrze pamietam można go na pinach zewrzeć i powinien kręcić się wiatrak. Licznik nie ma nic do włączania wiatraka ani temperatury cieczy chłodzącej.
PZDR
Qter
Podłącz wiatrak do akumulatora na krótko (bezpośrednio)- zobacz czy działa czy jest może uszkodzony.
Jak wiatrak się kręci to nastepnie podłącz tak jak ma być i sprawdź termostat - o ile dobrze pamietam można go na pinach zewrzeć i powinien kręcić się wiatrak. Licznik nie ma nic do włączania wiatraka ani temperatury cieczy chłodzącej.
PZDR
Qter
Geniusz tkwi w prostocie...
we don't cry very hard
we don't cry very hard
Witam. No właśnie podłączyłem wczoraj na krótko i nie działa. Myślę, że może przez licznik przechodzi jakiś sygnał który uruchamia wiatrak ale niestety nie wiem. Tak jak już wczoraj pisałem wcześniej wszystko działało. Nawet z tym licznikiem z tym, że była oryginalna instalacja i stacyjka. Teraz stacyjka jest inna i wiązka od nowszego rocznika. Zagadka taka sobie