Legalne trasy turystyczne w lasach – ankieta i petycja do Lasów Państwowych

Jedziesz gdzieś? Proponujesz spotkanie? Napisz o tym
DZ.kujawy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DZ.kujawy »

Wiecie o tej inicjatywie? Może warto dołożyć swoją cegiełkę.

Wszyscy kochamy las, jazdę po drogach nieutwardzonych i wolność, jaką daje właśnie jazda w terenie. Ale dobrze wiecie, że z roku na rok dostęp do dróg leśnych jest coraz bardziej ograniczany. Jeżeli nic z tym nie zrobimy – zniknie nawet to, co mamy teraz.
Przygotowaliśmy ankietę i petycję, które mają pokazać Lasom Państwowym, że odpowiedzialna, legalna turystyka terenowa jest możliwa, bezpieczna i korzystna dla wszystkich.

Twórcami ankiety jest Fundacja RATs (Regional Adventure Trails) i TET (Trans Euro Trail). Obie organizacje zajmują się tworzeniem legalnych tras turysytyczych po drogach nieutwardzonych i gruntowych. TET tworzy trasy w Europie, natomiast RATs tworzy trasy w Polsce.
Link do ankiety:
https://ankiety.rat-adv.org/
Awatar użytkownika
Artek
swobodny rider
swobodny rider

Re: Legalne trasy turystyczne w lasach – ankieta i petycja do Lasów Państwowych

Post autor: Artek »

Ze swojej strony dodam, że miałem przyjemność przelecieć motorem kilka razy po trasach TET. Mam też za sobą sezon na rowerze w dużej ilości kaemów po lasch i parkach. Raczej nie jest miło widzieć las zryty przez LKT, energetykę, więc nie bardzo rozumiem zasadność zamykania lasów dla motocykli. Terenówek bym do lasu nie wpuszczał nadal (bo nie mam :tongue: :lol: )

Widzę w uzasadnieniu tej petycji małe kłamstewko: TeT ma także trasy w Polsce. Rats to Polska konkurencja dla TET.

Cyt:"Jesli LP udostępnią do 30% dróg leśnych gruntowych, to deklarujesz się z nich korzystać i akceptujesz podniesienie wysokości mandatów za wjazd na pozostałe tereny?"
Tak z października tego roku. Zjechałem (niezamierzona kompilacja wielu czynników) rowerem z trasy w narodowym. Oczywiście spotkałem straż leśną i ich gadka zaczęła się od słowa: mandat. Oczywiście postawa "z góry", nieuzasadniona przypierdolka o pewnie przerobiony rower itd... A przecież mogli rozstrzelać na miejscu, nieprawdaż?
T max 500+Xl125R'86+e-rewer
v2 ooooo
naciągacz linek
naciągacz linek

Post autor: v2 ooooo »

Mandat za jazdę rowerem po lesie? :grin: :grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
magneto
pogłębiacz bieżnika
pogłębiacz bieżnika

Post autor: magneto »

v2 ooooo pisze: 28.12.2025, 13:29 Mandat za jazdę rowerem po lesie? :grin: :grin: :grin: :grin:
Napisał przecież (może niezbyt jasno, ale czytelnie):
Artek pisze: 17.12.2025, 11:25 (...) Zjechałem (niezamierzona kompilacja wielu czynników) rowerem z trasy w narodowym.(...)
W Parku Narodowym - tutaj to (raczej) jest oczywiste w razie kontroli...
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
v2 ooooo
naciągacz linek
naciągacz linek

Post autor: v2 ooooo »

Tak teraz widzę, nie załapałem :grin:
Awatar użytkownika
janina
wiejski tuningowiec
wiejski tuningowiec

Post autor: janina »

Powodzenia. Zakładając, że rozmówca jest przedstawicielem bardziej postępowym tego środowiska - choćby dlatego że zdecydował się wystąpić przed kamerą - to generalnie przyroda jest tak cenna że ... A poważnie przecież to dla nich dodatkowy nakłąd pracy a nie siedzą tam aby coś robić. 15sta i drzwi zamknięte z drugiej strony. Z góry przepraszam pracowników LP jeżeli moja ocena jest krzywdząca i niezgodna z rzeczywistości.
Honda XL650V Transalp; CRF300L.
ODPOWIEDZ