Ustawienie zaworów ta 600

Trochę stali, kabelków, gumek ... i motocykl gotowy
v2 ooooo
naciągacz linek
naciągacz linek

Ustawienie zaworów ta 600

Post autor: v2 ooooo »

Dobry wieczór. Poraz kolejny zabrałem się za ustawienia jak w temacie. Problem mianowicie mam taki, że...
Cylinder przód, znaki ft, wszystkie zawory w górze, pierwszy wydechowy na listek 0,15 ssące na 0,20. Obrót wałem oczywiście w kierunku przeciwnym zegara i to samo z tylnym rt. I tu zaczyna się problem. Pochodzi trochę, po pewnym czasie zaczyna klekotać coś w silniku. Po rozegraniu okazuje się, że nakrętka spadła. Gdyby to była ta sama mógłbym podejrzewać ją ale niestety wyskakują na zmianę, raz w przednim, raz w tylnym i nie te same. Może coś robię nie tak, za wskazówki dziękuję :smile:
PawelD
osiedlowy kaskader
osiedlowy kaskader

Re: Ustawienie zaworów ta 600

Post autor: PawelD »

Z braku innych wypowiedzi zapytałem A.I. Oto co mi wypluło po prośbie skonfrontowania problemu z wypowiedziami tu i na africatwin :)

Wygląda to **nie na błąd w samym ustawianiu luzów**, ale na **problem mechaniczny z mocowaniem śrub regulacyjnych lub nakrętek kontrujących**. To, że *odpadają na zmianę, na różnych cylindrach i nie te same*, prawie zawsze wskazuje na problem techniczny — nie na procedurę.

Poniżej lista rzeczy, które najczęściej powodują taki objaw w silnikach Honda V-twin (Africa Twin / Transalp):

---

## **1. Zużyte lub nieoryginalne nakrętki kontrujące**

Jeśli nakrętki były już wiele razy odkręcane, ich gwint traci siłę docisku.
Efekt: po rozgrzaniu silnika i wibracjach potrafią się same odkręcić.

**Co zrobić:**

* jeśli nakrętki mają mocno wytarte krawędzie lub „chodzą lekko” → wymienić komplet na nowe OEM.

---

## **2. Uszkodzony / wyciągnięty gwint na popychaczu (śrubie regulacyjnej)**

Jeśli gwint na śrubce regulacyjnej jest wypracowany, nakrętka nie ma pełnego chwytu i też puszcza.

**Jak sprawdzić:**

* wykręć regulacyjne śruby i obejrzyj gwint → jeśli jest „spłaszczony”, wytarty lub jednostronny, wymienić.

---

## **3. Zbyt mały moment dokręcania kontr-nakrętek**

Na forach często spotyka się dokręcanie „na czuja”. Jeśli dokręcisz za lekko → się odkręci.
Jeśli za mocno → uszkodzisz gwint.

**Wartość orientacyjna (dla XRV/XL)**:
**10 Nm** dla nakrętek regulacji zaworów (w zależności od modelu — sprawdź w serwisówce swojego rocznika).

---

## **4. Brak przytrzymania śruby podczas dokręcania nakrętki**

To częsty błąd początkujących.

Kiedy dokręcasz nakrętkę kontrującą, śrubka regulacyjna **musi być trzymana w tej samej pozycji** drugim kluczem.
Jeżeli puściłeś śrubkę, a dokręcałeś samą nakrętką → regulacja zmienia się i może „przekręcić” gwint, a potem nakrętka spada.

---

## **5. Śrubka regulacyjna wystaje za wysoko**

Jeśli ustawiłeś za duży luz i śruba wystaje bardzo daleko, gwint nakrętki może łapać tylko na małej powierzchni. Wtedy wibracje go odkręcą.

---

## Dodatkowa uwaga: kierunek obrotu wału / ustawienie znaków

To, co opisałeś — FT do przodu, RT do tyłu, zawory na górze — jest prawidłowe.
Te objawy **nie wynikają ze złego ustawienia GMP**.

---

## **Najbardziej prawdopodobna przyczyna**

Z praktyki z AT i Transalpów:
**Wypracowane nakrętki lub śruby regulacyjne**
Albo **zbyt lekko dokręcone kontr-nakrętki**.

To, że spadają po rozgrzaniu i dopiero „po jakimś czasie”, idealnie pasuje do słabego gwintu + rozszerzania termicznego metalu.

---

## Co zrobić teraz

1. **Wykręć wszystkie śrubki regulacyjne i obejrzyj gwinty**.
2. **Wymień komplet nakrętek** – koszt niewielki, a rozwiązuje problem w 90% przypadków.
3. Ustaw luz, **przytrzymując śrubkę drugim kluczykiem**, i dokręć kontr-nakrętkę na **ok. 10 Nm**.
4. Po regulacji, zanim zamkniesz pokrywę, porusz ręcznie dźwigienką i sprawdź, czy wszystko siedzi sztywno.
v2 ooooo
naciągacz linek
naciągacz linek

Re: Ustawienie zaworów ta 600

Post autor: v2 ooooo »

Dzięki za odpowiedź ale nakrętki i popychacze raczej to nie są. Coś pomieszałem z przekręceniem wału. Cylindry się nierównomiernie nagrzewały i była znaczna różnica temperatur. Do tego coś głośno chodził i klekotał. Teraz po którymś razie w końcu się chyba udało. Już nie chodzi tak głośno, praca jest równa i do tego temperatura cylindrów wróciła do normy. Mam za to inny następny problem. Po wymianie oświetlenia na led i z czasem ile bateria stała nieładowana albo się popsuła albo coś jest nie tak bo bez pomocy startera nie odpala choć wcześniej było w porządku. Tak myślę sobie, że po zmniejszeniu poboru prądu w instalacji może potrzebuję inną baterie z mocniejszym prądem rozruchowym. Obecnie jest o sile 145 albo muszę zrobić sztuczne obciążenie instalacji. Co Panowie na to?
ODPOWIEDZ