Witam, od niedawna jestem posiadaczem transalpa 600 pd06, dzisiaj zauważyłem coś ciekawego odnośnie temperatury podczas jazdy przy 8°C, a więc odpaliłem motor i zostawilem na biegu jałowym, po jakimś czasie wskazówka temperatury dobiła do połowy skali, po ruszeniu i kilku minutach normalnej jazdy temperatura zaczęła spadać i wskazówka zeszła na jakies 1-2 mm od początku skali.
Po zatrzymaniu i pozostawieniu motoru na chodzie temperatura wraca do połowy skali po czym przychodzi jakies 1-2 mm za połowę, wtedy załącza się wentylator na chlodnicy na jakies 30-40 sekund, temperatura spada.
O ile nie martwi mnie ten załączający sie co parę minut wentylator ponieważ w dużo nowszym i napewno sprawnym motocyklu tez tak to działa, to martwi mnie spadek temperatury i to dość znaczny podczas jazdy, dodam ze temperatura na zewnątrz to koło 7°c.
Pytanie do osób jeżdżących w chłodniejsze dni, czy tak to powinno wyglądać?, według mojej wiedzy silnik chłodzony cieczą posiadający sprawny termostat po nagrzaniu utrzymuje w miarę równom temperaturę.
Pozdrawiam JankoUpalanko
Temperatura pracy silnika
-
JankoUpalankoXL600
- Czytacz

Re: Temperatura pracy silnika
No i sobie odpowiedziałeś... (Pogrubienie moje)JankoUpalankoXL600 pisze: ↑04.11.2025, 10:35 (...) silnik chłodzony cieczą posiadający sprawny termostat po nagrzaniu utrzymuje w miarę równom temperaturę. (...)
P.S. Zapraszamy do Powitalni
Psy szczekają, a motocykl jedzie dalej...
-
JankoUpalankoXL600
- Czytacz

No tak tylko po przeczytaniu kilku podobnych postów na forum zauważyłem ze wahania temperatury na wskaźniku sa wmiare normalne, zastanawia mnie tylko ich zakres, czy w tych motorach to normalne ze po kilku minutach jazdy w chlodnieszy dzien wskaźnik z ponad połowy zakresu schodzi prawie na zero?
Wolałbym teraz w tym nie grzebać jeśli to cos normalnego.
Dzięki za odpowiedź
Wolałbym teraz w tym nie grzebać jeśli to cos normalnego.
Dzięki za odpowiedź
Trampki i pochodne afyki są zimne. Ten typ tak ma.
Niemniej zajrzenie do termostatu w zimę to czynność, która nie pochłonie wiele czasu
Jak lubisz grzebać to jest pewien patent człowieka, który umi i lubi grzebać w motorkach: https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45549
Afryka jest konstrukcyjnie bardzo podobna do trampka. To taka ładniejsza starsza siostra
Niemniej zajrzenie do termostatu w zimę to czynność, która nie pochłonie wiele czasu
Jak lubisz grzebać to jest pewien patent człowieka, który umi i lubi grzebać w motorkach: https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45549
Afryka jest konstrukcyjnie bardzo podobna do trampka. To taka ładniejsza starsza siostra
T max 500+e-rewer
-
JankoUpalankoXL600
- Czytacz

Super Dzięki za podpowiedź pobawię się w zimie teraz trzeba jeździć hah
Przy takich temperaturach jak teraz są nie wiem, czy mój wskaźnik zachowuje się tak, jak Twój - odpalam moto, jadę, jak się zatrzymuję to gaszę. Nie chodzi u mnie długo na postoju więc nie widzę, czy wskazówka doszła by do połowy skali i czy wentylator by się załączał. Układ mam sprawny, wiem, że wskazówka generalnie przy jeździe jest poniżej połowy skali.
Natomiast co do przeróbki - mam opory przed takim dłubaniem, to jest ingerencja w układ poprzez dołożenie dodatkowego wężyka, nawiercaniu obudów termostatu i pompy - możliwe kłopoty. IMO - im coś prostsze tym lepsze.
Czy to jest warte ryzyka, że gdzieś daleko od domu się to rozszczelni? Przecież setki silników TA pracują bez tej przeróbki prawidłowo...
Natomiast co do przeróbki - mam opory przed takim dłubaniem, to jest ingerencja w układ poprzez dołożenie dodatkowego wężyka, nawiercaniu obudów termostatu i pompy - możliwe kłopoty. IMO - im coś prostsze tym lepsze.
Czy to jest warte ryzyka, że gdzieś daleko od domu się to rozszczelni? Przecież setki silników TA pracują bez tej przeróbki prawidłowo...