Grzesiek2011 pisze:Hej,
Obecnie nowe trampki są na mocnej wyprzedaży, jakieś 7 tysi taniej niż w chwili premiery. Zastanawiam się z czego to wynika. Wyprzedają stare roczniki czy brak popytu?
Gdybym kupił rok temu to bym się wkurzył bo bym przepłacił.
Wyprzedaż rocznika + nowy model w roczniku 2025, którego cena (wg. ogłoszeń na Otomoto) będzie niższa o om. 4 000 złotych. Honda nie chce oddać rynku chińskiej konkurencji.
Oficjalnej ceny Transalpa 2025 w Polsce wciaz nie ma.W niemczech jest i dokladnie ta sama co 2024; www.honda.de/motorcycles/range/adventur ... our=nh-196
Trampek kupiony za ok.40tys to wg.mnie swietny sprzet bo za dodatkowe 10tys mozna go stuningowac(mam na mysli zawieszenie,silnik,tempomat itd-indywidualnie pod siebie)i za 50tys zl miec 100konny moto dalej wazacy na mokro tylko 208kg i z tradycyjna dla Hondy niezawodnoscia.
Moj Tramp przeszedl przeglad po 1000km i dostal dolne gmole i plyte Heed.Gornych poki co nie zamierzam zakladac bo w terenie nie robie a waza 8kg.I to 8kg wysoko polozonych.
Przy okazji...30gram plynu chlodnieczego u Honda D&D Wroclaw to prawie 14zl.Czyli litr...467zl netto,co to za plyn???
Luk4s7 pisze: ↑29.01.2025, 19:11
Sugeruję położyć motocykl i sprawdzić czym dotyka ziemi. Po pierwszej glebie w piachu założyłem górne gmole. Jeden plastik kosztuje koło 700€.
hm...Pewnie masz racje.Tylko ja sugeruje sie tym ze nawet po dobrych szutrach malo bede jezdzil.Licze ze po prostu go nie poloze.Przez tyle lat na Xj900(260kg na mokro)i CBF1000(240kg)tylko raz mialem wywrotke parkingowa.
Ale...dales mi do myslenia.
Sugeruję położyć motocykl i sprawdzić czym dotyka ziemi. Po pierwszej glebie w piachu założyłem górne gmole. Jeden plastik kosztuje koło 700€.
hm...Pewnie masz racje.Tylko ja sugeruje sie tym ze nawet po dobrych szutrach malo bede jezdzil.Licze ze po prostu go nie poloze.Przez tyle lat na Xj900(260kg na mokro)i CBF1000(240kg)tylko raz mialem wywrotke parkingowa.
Nie przejmuj się, nowy motor, przecież na gwarancji, będzie dobrze
GMOLE DO XL 600 i XL 700 i Afryki ... robię
504894578
Nie przejmuj się, nowy motor, przecież na gwarancji, będzie dobrze :smile:
Zazaliczkowalem nowego XL750 dla mojej żony - odbiór początek kwietnia. W konfiguratorze jest kilka opcji do wybrania - pytanie które brać a które można dokupić np w givi czy turatech czy nawet Ali
Na pewno
1. quickshifter , grzane manetki i stopkę centralną biorę na 100%.
Ale poza tym chcę:
2. gmole góra dół z płytą która w hondzie kosztuje ponad 2300 - czy są inne firmy alternatywne godne polecenia ?
3. dodatkowe halogeny montowane na górnym gmolu - czy te firmowe włączane są z przycisków jakie są na kierownicy czy trzeba montować dodatkowy włącznik,
4. Podnozki kierowcy - czy ta guma się wyciąga i jest pod spodem metal czy muszę zamówić Rally ? Wydają się śliskie
5. Hand gripy - w Honda ponad 600 PLN - macie inne typy ?
Ja do swojego zalozylem plyte i gmole(tylko dolne) od polskiego Heeda www.crashbars.eu/pl/p/Gmole-gorne-i-dol ... -/1121Heed;
Nad gornymi wciaz sie zastanawiam bo waza 7kg a zalezy mi na wadze.
Dolne od Heeda maja ta zalete ze mozna wrazie potrzeby kupic potem osobno na kazda strone.
Pierwotnie chcialem kupic plyte Acerbis ale oryginalna stopka centralna Hondy ja wyklucza.
Na inne pytania nie odpowiem...mam QS(dziala ok) ale nie potrafie poki co znalesc w menu jego ustawien.Na niemieckim forum Trampka(obszerne bo po GSie jest tam najlepiej sprzedajacym sie ADV-ponad 4tys sztuk )pisza ze jest takowe a ja go znalesc nie moge.
Grzane manetki daja rade nawet w jezdzie z minusowymi temparaturami-od listopada zrobilem 1500km.
Dzięki za informacje - a powiesz jeszcze o podnozkach - nie są śliskie , wyglądają na niepewne i podczas jazdy na stojąco wydaje mi się że będę śliskie - tam jest guma
marnypopis1 pisze: ↑13.03.2025, 14:16
Dzięki za informacje - a powiesz jeszcze o podnozkach - nie są śliskie , wyglądają na niepewne i podczas jazdy na stojąco wydaje mi się że będę śliskie - tam jest guma
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Niezauwazylem by byly sliskie a jezdzilem i po sniegu i w zimowych szerokich butach i na stojaco.Ale bierz pod uwage ze ja przesiadlem sie z typowej szosowki(CBF1000).Za to malzonka z ktora w ten weekend(sporo jezdze we dwoje) zrobilem 300km narzeka na jej sety ktore gumy nie maja...tu musze cos pomyslec.
Polecam niemieckie forum Trampka.Moj niemiecki tez marny i czytam glownie dzieki google tlumaczowi;kopalnia wiedzy. www.forum.transalp.de/viewforum.php?f=9 ... 5ef999e96b
marnypopis1 pisze: ↑12.03.2025, 11:23
Witam - 2 post na forum. Pierwszy był w powitalni
Zazaliczkowalem nowego XL750 dla mojej żony - odbiór początek kwietnia. W konfiguratorze jest kilka opcji do wybrania - pytanie które brać a które można dokupić np w givi czy turatech czy nawet Ali
Na pewno
1. quickshifter , grzane manetki i stopkę centralną biorę na 100%.
Ale poza tym chcę:
2. gmole góra dół z płytą która w hondzie kosztuje ponad 2300 - czy są inne firmy alternatywne godne polecenia ?
3. dodatkowe halogeny montowane na górnym gmolu - czy te firmowe włączane są z przycisków jakie są na kierownicy czy trzeba montować dodatkowy włącznik,
4. Podnozki kierowcy - czy ta guma się wyciąga i jest pod spodem metal czy muszę zamówić Rally ? Wydają się śliskie
5. Hand gripy - w Honda ponad 600 PLN - macie inne typy ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zobacz ofertę Yakk jeśli chodzi o gmole i płytę. Centralna stopka Hondy jest bardzo dobrej jakości jakbyś rozważał doposażenie
Dla nastepnych chętnych na dozbrojenie swojego XL750 2025 r w gmole, oświetlenie itd. Podsumowałem 3 opcje
1. Wszystko budżet GIVI
2. Wszystko Hepco&Becker - jakościowo wydają się bardzo dobre
3. Wszystko z Honda.
Bierzemy stelaż górny, stelaż silnika i płytę pod silnik wraz z zestawami montazowymi + LEDY
Wyniki są nie takie jak by się ktoś spodziewał - zakładam że baza motocykla bez rabatów to 46500 pln i to co trzeba wziąć od Honda to QS - 1683 pln , grzene manetki - 1255 pln , stopka centralna 1166 pln - czyli baza do wyliczeń = 50748 PLN. Oczywiście bez rabatów - pewnie jakieś będą.
Ale chcąc komplet stelaży od GIVI wraz z dod oświetleniem trzeba dopłacić 4368 pln, w Hepco - 5345 PLN i Honda - 7456 PLN - honda bez rabatów.
Różnica pomiędzy HONDA a GIVI to 3088 pln ale już między Honda a Hepco 2111 pln. Zakładając że cos się ugra w Honda - opłaca się brać oryginał Honda. Dlatego taki wybór a nie inny. Oni zamontują i dadzą gwarancję na LEDY i podłączenie pod sterowanie CAN.
To taka analiza exelowa - zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.