tylna pokrywa zaworów w XL700
tylna pokrywa zaworów w XL700
Koledzy i koleżanki jestem zrozpaczony. Transalp XL700 2008 rok. Umyśliłem sobie luz zaworowy sprawdzić. Nie mogę wymanewrować tylną pokrywą zaworów tak żeby to bezpiecznie wyciągnąć. Oczywiście (prawie) wszystko ściągnięte wg instrukcji serwisowej -> prawie bo mam problem z wyciągnieciem "heat guard plate", no ale manual nakazuje do tego zdemontować wszystko z tłumikiem. Chyba zwariowali. Proszę, proszę o jakiś patent na ściągniecie tej (tylnej) pokrywy - przecież nie będę całego silnika wymontowywał żeby luz na zaworach sprawdzać. Nie było żadnych problemów z XL650.
Jurek
TA XL650V4 (2005), TA XL700 (2008)
Re: tylna pokrywa zaworów w XL700
Ponoć da się to wyciągnąć.
Ja opuszczałem silnik, tzn. wyciągałem oś wahacza i śruby z przodu ramy. Po tym zabiegu silnik opuszczał się pół centa i pokrywa zaworów wychodziła.
Jedna z nielubianych przeze mnie czynności obsługowych w trampku, ponieważ trzeba było dużo staranności przy ustawianiu zaworów. Jeden konik uciska 2 zawory. Do tego trzeba także dużej staranności przy zakładaniu uszczelki pod dekiel.
Powodzenia
Ja opuszczałem silnik, tzn. wyciągałem oś wahacza i śruby z przodu ramy. Po tym zabiegu silnik opuszczał się pół centa i pokrywa zaworów wychodziła.
Jedna z nielubianych przeze mnie czynności obsługowych w trampku, ponieważ trzeba było dużo staranności przy ustawianiu zaworów. Jeden konik uciska 2 zawory. Do tego trzeba także dużej staranności przy zakładaniu uszczelki pod dekiel.
Powodzenia
T max 500+e-rewer
Dzięki za komentarz. Musiałem to zostawić, zresetować się i podejść do tego ze świeżą głową. Normalnie tetris ale udało się wyciągnąć. Prawą część heat guard plate trzeba wcisnąć w tył, a wiązkę przewodów z lewej strony podniosłem ponad ramę, zaś uszczelkę oddzieliłem od pokrywy zaworów. To pozwoliło mi podnieść samą pokrywę i manewrując okręcić w lewo wpierw od 45 stopni i potem o 90 - z tej pozycji jest już wolna. Robiłem zdjęcia pośrednich pozycji, dorzucę potem do posta.
Z tego co piszesz Arku to dopiero początek wyzwań.
Jurek
No! Bohater
Ja mam za sobą
uszczypniętą uszczelkę i korek amelinowy na lewej pokrywie statora. 
Ja mam za sobą
T max 500+e-rewer
Mimo wszystko najszybciej będzie (a robiłem to parę razy) to wymontowanie osłony termicznej aby to zrobić musisz się pozbyć kolektora wydechowego.da się sam tylny kolektor bez demontażu całego wydechu. Zaoszczędzisz sporo czasu i nerwowów..dodatków odkrec tylna cewkę..
Inna rzecz że tam nie ma po co zaglądać:)
Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka
Inna rzecz że tam nie ma po co zaglądać:)
Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka
Romet Ogar 205-> Simson Awo 425Sport -> Suzuki GSX600F-> Suzuki VL800 ->Honda XL700