XL700 - filtr powietrza

Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.
DZ.kujawy
Czytacz
Czytacz

XL700 - filtr powietrza

Post autor: DZ.kujawy »

Dzisiaj rano do paczkomatu kurier wrzucił mi filtr powietrza HIFLOFILTRO HFA1714. To moja pierwsza wymiana od kiedy mam tego Transalpa, więc kiedy zdemontowałem z niego stary filtr powietrza K&N, to byłem załamany. Może konstrukcja ciekawsza, bo Hiflo to sam plastik, a K&N elegancka guma, wszędzie dociskał - generalnie lepsze wrażenie zrobił. Ale go wyciągam, a on cały upierr... jakby w jakiejś ropie, ciemny, brudny. Dopiero teraz, wieczorem, z ciekawości poszukałem i się okazało że to był ten K&N HA-7008, który jest celowo nasączony konkretnymi olejami i niby można go prać i używać w nieskończoność. Mieliście z tym styczność? Warto ze śmietnika wyciągać i próbować go myć? Co z tym olejem po myciu? Ciekawe czy w ogóle będzie dalej taki cudowny jak od nowości.
Awatar użytkownika
Artek
swobodny rider
swobodny rider

Re: XL700 - filtr powietrza

Post autor: Artek »

Czemu nie?
ALE musisz mieć świadomość, że jednak to filtr ciut "gorszej" jakości. Z czystej ciekawości umuj go ładnie i popatrz pod światło. Tymi wszystkimi małymi dziurkami twój trampeczek-cukiereczek oddycha. Gdybyś jeździł w offie (tak, 700-ką da się :ok: ) to pył pieknie zasysasz do silnika :swieczki:
Co miałeś pod filtrem powietrza w obudowie filtra? Sucho, czysto czy jednak lekki kurz? :roll:
Jeśli chcesz uszczelnić uszczelkę ( masło maślane) filtra powietrza to pociągnij ją naokoło odrobiną smaru. Ja tak robiłem i zawsze miałem czysto pod filtrem.

Tak, filtry KN się myje i nasącza olejami specjalnie do tego przeznaczonymi.
Tak, ludzie zakładają do szosowych maszyn te filtry i przy odpowiedniej obsłudze używają. Ja do offa byłbym "ostrożny" ze stosowaniem tych filtrów w trampku.
Ps. też używałem papierowego Hiflo i czasem jeździłem w offie.
GO HANT
DZ.kujawy
Czytacz
Czytacz

Re: XL700 - filtr powietrza

Post autor: DZ.kujawy »

Ok, dzięki za odpowiedź. No niestety nie było czysto, tak jak pisałem - raczej było zdziwienie co tu się wydarzyło. Chłop w szoku był.
Podejrzewam że obiecanego wzrost osiągów na tym filtrze nawet bym nie odczuł, więc bezpieczniej będzie pozostać przy tradycyjnym filtrze.
ODPOWIEDZ