XL700 - filtr powietrza
XL700 - filtr powietrza
Dzisiaj rano do paczkomatu kurier wrzucił mi filtr powietrza HIFLOFILTRO HFA1714. To moja pierwsza wymiana od kiedy mam tego Transalpa, więc kiedy zdemontowałem z niego stary filtr powietrza K&N, to byłem załamany. Może konstrukcja ciekawsza, bo Hiflo to sam plastik, a K&N elegancka guma, wszędzie dociskał - generalnie lepsze wrażenie zrobił. Ale go wyciągam, a on cały upierr... jakby w jakiejś ropie, ciemny, brudny. Dopiero teraz, wieczorem, z ciekawości poszukałem i się okazało że to był ten K&N HA-7008, który jest celowo nasączony konkretnymi olejami i niby można go prać i używać w nieskończoność. Mieliście z tym styczność? Warto ze śmietnika wyciągać i próbować go myć? Co z tym olejem po myciu? Ciekawe czy w ogóle będzie dalej taki cudowny jak od nowości.
Re: XL700 - filtr powietrza
Czemu nie?
ALE musisz mieć świadomość, że jednak to filtr ciut "gorszej" jakości. Z czystej ciekawości umuj go ładnie i popatrz pod światło. Tymi wszystkimi małymi dziurkami twój trampeczek-cukiereczek oddycha. Gdybyś jeździł w offie (tak, 700-ką da się
) to pył pieknie zasysasz do silnika
Co miałeś pod filtrem powietrza w obudowie filtra? Sucho, czysto czy jednak lekki kurz?
Jeśli chcesz uszczelnić uszczelkę ( masło maślane) filtra powietrza to pociągnij ją naokoło odrobiną smaru. Ja tak robiłem i zawsze miałem czysto pod filtrem.
Tak, filtry KN się myje i nasącza olejami specjalnie do tego przeznaczonymi.
Tak, ludzie zakładają do szosowych maszyn te filtry i przy odpowiedniej obsłudze używają. Ja do offa byłbym "ostrożny" ze stosowaniem tych filtrów w trampku.
Ps. też używałem papierowego Hiflo i czasem jeździłem w offie.
ALE musisz mieć świadomość, że jednak to filtr ciut "gorszej" jakości. Z czystej ciekawości umuj go ładnie i popatrz pod światło. Tymi wszystkimi małymi dziurkami twój trampeczek-cukiereczek oddycha. Gdybyś jeździł w offie (tak, 700-ką da się

Co miałeś pod filtrem powietrza w obudowie filtra? Sucho, czysto czy jednak lekki kurz?

Jeśli chcesz uszczelnić uszczelkę ( masło maślane) filtra powietrza to pociągnij ją naokoło odrobiną smaru. Ja tak robiłem i zawsze miałem czysto pod filtrem.
Tak, filtry KN się myje i nasącza olejami specjalnie do tego przeznaczonymi.
Tak, ludzie zakładają do szosowych maszyn te filtry i przy odpowiedniej obsłudze używają. Ja do offa byłbym "ostrożny" ze stosowaniem tych filtrów w trampku.
Ps. też używałem papierowego Hiflo i czasem jeździłem w offie.
GO HANT
Re: XL700 - filtr powietrza
Ok, dzięki za odpowiedź. No niestety nie było czysto, tak jak pisałem - raczej było zdziwienie co tu się wydarzyło. Chłop w szoku był.
Podejrzewam że obiecanego wzrost osiągów na tym filtrze nawet bym nie odczuł, więc bezpieczniej będzie pozostać przy tradycyjnym filtrze.
Podejrzewam że obiecanego wzrost osiągów na tym filtrze nawet bym nie odczuł, więc bezpieczniej będzie pozostać przy tradycyjnym filtrze.