Browar domowy

poza dwoma kółkami
Janek-2004
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 248
Rejestracja: 01.04.2018, 15:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Dębowiec

Browar domowy

Post autor: Janek-2004 »

Przeglądałem historię ale nie znalazłem takiego tematu, więc chciałbym takowy założyć celem wymiany doświadczeń w tym zakresie. Wiem, że są fora traktujące o tej tematyce, ale to ma być obok naszej pasji jaką są motocykle taki dodatek na wypełnienie wolnych chwil - wszak browar to nieodzowny dodatek podczas wyjazdów zwłaszcza tych dłuższych gdzie można bez konsekwencji delektować się złocistym trunkiem tudzież w innym kolorze byle z pianką .

Pytanie czy ktoś z Was zajmuje się może warzeniem piwka w domu, niezależnie czy z brewkitów czy bardziej zaawansowanie ?
Ja po zrobieniu kilku warek z brewkitów miałem ostatnie 2 lata przerwy od momentu jak kupiłem trampka. Teraz okoliczności sprawiły, że ponownie zacząłem się w to bawić ale próbuję już trochę kombinować z dochmielaniem na zimno, dodatkami które nadają smak, etc.
Jak ktoś działał trochę z piwkiem domowym, to chętnie wymienię doświadczenia. :kolejka:
Awatar użytkownika
Nadol
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 3272
Rejestracja: 11.07.2011, 09:18
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Marki

Re: Browar domowy

Post autor: Nadol »

Mój kolega z pracy z mojego działu zajmuje się tym od dłuższego czasu. Też zaczynał od kitów, teraz już ma lepszy sprzęt. Praktycznie co warka to inny styl.
Na prawdę smaczne piwka warzy. Dzięki niemu zgryzłem trochę temat stylów i smaków. Odkryłem również kanał Tomasza Kopyry na YT.
Nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Sylwek
pałujący w lesie
pałujący w lesie
Posty: 1528
Rejestracja: 13.03.2012, 11:08
Mój motocykl: XL600V
Lokalizacja: Lisków

Re: Browar domowy

Post autor: Sylwek »

Więc ..
Nie znam się na warzeniu, ale na konsumpcji już tak :lol: . Z ciekawością będę zaglądał do tematu browaru Janka i wtrącał niemerytoryczne uwagi.
Po małym jasnym albo ciemnym oczywiście :grin: .
Janek-2004
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 248
Rejestracja: 01.04.2018, 15:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Dębowiec

Re: Browar domowy

Post autor: Janek-2004 »

Wg pogoda radar miało padać od rana więc zamiast jazdy rozlewanie na cichą fermentację. A tu mimo chmur jak dzwon, sucho. No nic, kuchnia cała zastawiona klamotami to trzeba iść za ciosem. Pewnie Tomek Kopyra jakby widział co popełniłem, to bym dostał piwną ekskomunikę. Ale ten sezon to Beer experiment season. Do Vienna Lager dodałem ... ciemny ekstrakt słodowy. Teraz po tygodniu od nastawienia podzieliłem całą brzeczkę na 2 - do jednego fermentora przetoczyłem 11,5 l i dodałem 500 g mrożonych wiśni i tyle samo mrożonych malin, do drugiego tyle samo brzeczki i za parę dni dodam chmielu na aromat i za tydzień pewnie butelkowanie. Owoce mrożone plus resztki drożdży zaczynają od nowa robotę co widać po rurce fermentacyjnej. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na zdrówko
Awatar użytkownika
wilq.bb
Kontroler
Kontroler
Posty: 2674
Rejestracja: 27.08.2012, 08:41
Mój motocykl: mam inne moto...
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Browar domowy

Post autor: wilq.bb »

Jak szukasz konkretnych informacji to mogę Cię skontaktować z gościem co zaczynał takie zabawy w garażu, a obecnie działają w kilka osób i stworzyli swoją markę piwna:

https://m.facebook.com/profile.php?id=1 ... ent_filter

Jak coś to pisz na PW to dam Ci namiary.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Awatar użytkownika
Artek
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 2512
Rejestracja: 09.10.2011, 16:33
Mój motocykl: Africa Twin
Lokalizacja: ZMY

Re: Browar domowy

Post autor: Artek »

Jak od tego piwa nie będzie rósł brzuch to skosztuję :impreza:
Dominator.
Awatar użytkownika
Nadol
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 3272
Rejestracja: 11.07.2011, 09:18
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Marki

Re: Browar domowy

Post autor: Nadol »

Męski brzuch nie jest od piwa tylko na piwo!

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Janek-2004
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 248
Rejestracja: 01.04.2018, 15:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Dębowiec

Re: Browar domowy

Post autor: Janek-2004 »

Artek pisze:Jak od tego piwa nie będzie rósł brzuch to skosztuję :impreza:

Jak powiadają starzy piwowarzy (piwowarowie ?), to brzuch nie rośnie od piwa, tylko od tego, czym się piwko przegryza, a poza tym gdyby nawet trochę podrósł to jest już dobry fundament pod kształtowanie 6-paka :smile:
Awatar użytkownika
Nadol
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 3272
Rejestracja: 11.07.2011, 09:18
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Marki

Re: Browar domowy

Post autor: Nadol »

A po 6paku trzeba pracować na keg.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Awatar użytkownika
sajmonwww
pogłębiacz bieżnika
pogłębiacz bieżnika
Posty: 836
Rejestracja: 19.06.2010, 10:24
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Browar domowy

Post autor: sajmonwww »

myślałem nad tym, nawet zaopatrzyłem się w 2 skrzynki pustych butelek które musiałem opróżnić dla celów badawczych, ale stwierdziłem po analizie za i przeciw że nie mogę robić wszystkiego sam :haha: :haha: a z fabryki też dobrze smakuje
Janek-2004
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 248
Rejestracja: 01.04.2018, 15:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Dębowiec

Re: Browar domowy

Post autor: Janek-2004 »

sajmonwww pisze:myślałem nad tym, nawet zaopatrzyłem się w 2 skrzynki pustych butelek które musiałem opróżnić dla celów badawczych, ale stwierdziłem po analizie za i przeciw że nie mogę robić wszystkiego sam :haha: :haha: a z fabryki też dobrze smakuje

Czasami warto odkryć nowe smaki piwa, koncerny piwne muszą zarabiać pieniądze niekoniecznie pieszcząc nasze kubki smakowe. A z robieniem piwa jest jak z kiełbasą swojską, można kupić w biedronce, albo zrobić swoją
Awatar użytkownika
bialy
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 226
Rejestracja: 19.05.2018, 21:49
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Browar domowy

Post autor: bialy »

Jak ktoś z Olsztyna lub okolic potrzebuje butelek ze skrzynkami to zapraszam.
Ja musiałem zaprzestać warzenia piwa tymczasowo :drinking:
Awatar użytkownika
Nadol
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 3272
Rejestracja: 11.07.2011, 09:18
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Marki

Re: Browar domowy

Post autor: Nadol »

Janek-2004 pisze:... i dodałem 500 g mrożonych wiśni i tyle samo mrożonych malin, do drugiego tyle samo brzeczki i za parę dni dodam chmielu na aromat i za tydzień pewnie butelkowanie. Owoce mrożone plus resztki drożdży zaczynają od nowa robotę co widać po rurce fermentacyjnej. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na zdrówko
Rozmawiałem z kumplem i takie wnioski... Z mrożonymi owocami śliski temat. Może wdać się "zakażenie" - warto je wcześniej "zahartować" % lub temperaturą (60-80 stopni).
Nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Janek-2004
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 248
Rejestracja: 01.04.2018, 15:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Dębowiec

Re: Browar domowy

Post autor: Janek-2004 »

Masz zapewne rację. Opinie są takie, że pomimo głębokiego mrożenia owoców, coś tam na nich jednak przeżywa jak dojdą do temp. otoczenia. Jak Albercik z Maksiem w Seksmisji :lol:

Hardcorowcy zlewają to pirosiarczynem potasu lub innymi środkami do odkażania sprzętu. Ja zlałem obficie wrzątkiem tak, żeby nie powstał kompot ale szron zszedł z powierzchni. No risk, no fun. Póki co na nowo rozpoczęła się fermentacja głośna aczkolwiek zupełnie inaczej przebiega jak pierwotna po dodaniu drożdży S-04. Dużo spokojniej, ciszej, i wygląda na to, że potrwa dłużej.
Awatar użytkownika
Nadol
swobodny rider
swobodny rider
Posty: 3272
Rejestracja: 11.07.2011, 09:18
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Marki

Re: Browar domowy

Post autor: Nadol »

Trzymam kciuki.
Co do drożdży to US-05 jakoś bardziej mi pasują (mniej estrów, mniej osadu) ale jak wszystko - kwestia smaku.
Nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Awatar użytkownika
girgi
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
Posty: 442
Rejestracja: 19.07.2011, 07:14
Mój motocykl: XL600V
Lokalizacja: Ujazd - OP

Re: Browar domowy

Post autor: girgi »

No, w końcu :-)

Ja jestem piwowarem domowym już jakieś 5-6 lat. W tym czasie zrobiłem jakieś 40-50 warek (po około 20 litrów każda).
Piwka robiłem przeróżne, mocne słabe, ciemne jasne, gorzkie słodkie :-) Ale i tak moją dozgonną miłością cieszyć się będą wszelkiej maści piwa pszeniczne które robię najczęściej.
Piwa robię praktycznie od początku z podstawowych składników z pełnym warzeniem (no, może dwa brewkity zrobiłem) i uważam to za jedynie słuszną drogę. Niestety piwa z brewkitów pomimo różnyc nazw, wszystkie smakują podobnie - zawsze jest taka znajoma nuta i od razu wiadomo że to brewkit...
Jeżeli ktoś potrzebuje jakiejś porady to zapraszam :-)
A i może jakieś wspólne warzenie by się udało.
plebi
pyrkający w orzeszku
pyrkający w orzeszku
Posty: 213
Rejestracja: 02.10.2010, 16:07
Mój motocykl: XL650V
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Browar domowy

Post autor: plebi »

To ja zapytam ostrzej - jakies doswiadczenie z bibrownictwem ?
Jak sie za to zabrac zeby bylo smaczne.....
Pilem rozne i roznie smakowaly. Od niepijalnych po 'usta lizac'.
Sam mysle zeby sie pobawic i miec radoche ze cos fajnego wyszlo ale nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac....
Sylwek
pałujący w lesie
pałujący w lesie
Posty: 1528
Rejestracja: 13.03.2012, 11:08
Mój motocykl: XL600V
Lokalizacja: Lisków

Re: Browar domowy

Post autor: Sylwek »

3588

Kiedy kosztujemy?
Bnn84
naciągacz linek
naciągacz linek
Posty: 76
Rejestracja: 06.03.2016, 16:34
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Tarnów

Re: Browar domowy

Post autor: Bnn84 »

Pora roku taka, że na to jęczmienne hobby trzeba przenieść cieżar, więc odkopuję. Macie jakieś fajne receptury? Ja generalnie pszeniczniaki i czeskie dziesiątki klepię hurtowo i wychodzą powtarzalnie dobre piwa. Na forach piwowarskich strasznie skomplikowane zasypy mają, a ja prosty chłopak jestem: pilzneski jasny, pszeniczny jasny i żytni, a do tego chmiele Saaz i Puławski to moje składniki.
Pozdrawiam, Karol
DL650K5, XT600E; było LKR, teraz KT
Awatar użytkownika
sajmonwww
pogłębiacz bieżnika
pogłębiacz bieżnika
Posty: 836
Rejestracja: 19.06.2010, 10:24
Mój motocykl: nie mam już TA
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Browar domowy

Post autor: sajmonwww »

Ja dzisiaj zlałem ostatecznie wino... kiedyś na zlot zabrałem pełen zbiornik po wodzie eden :haha: :dupa:
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości