henry pisze: ↑09.01.2023, 09:49
Deszczowa " przygoda "

Rozumiem jakiś przelotny deszczyk, a nawet ulewa w drodze, ale takie cuś to już przesada. Współczuję wam.
Wydaje się, że w Norwegii można trafić na lepszą pogodę
Heniu, nie było tak źle. Fakt, wyjeżdżaliśmy z noclegów dość późno, ale temperatura wynagradzała niedogodności. W Norwegii, podczas ulew, było z reguły (w sierpniu) "trochę chłodniej"

.
Wiesz już, dlaczego zadzwoniłem stosownie wcześniej

?
Kolejnego poranka...nie pada

. Pranie przez noc wyschło i po namiocie nie bębniło. Zdjęcia również bardziej optymistyczne:
Pomknęliśmy raźno dalej. Przez zooma obejrzałem z daleka sympatyczny, znajomy zamek:
Plan na dziś to m.in. Mykeny.
Na parkingu pustawo, pora wczesna, naród dopiero przeciera zaspane oczęta.
Już z daleka widać, że starożytne miasto jest duże. Bilety po 13 €, bramki na wejściu. Ładujemy się w paszczę lwa:
Niełatwo jest pisać o miejscach powszechnie znanych. Niestety, nie damy rady przenieść się do wieków dawnych, by odkrywać to, co pozostawili nam przodkowie. Możemy odkryć odkryte

:
Przy dzisiejszych metropoliach, Mykeny nie sprawiają już wrażenia wielkich, ale znając proporcje ludnościowe z czasów, gdy były u szczytu potęgi, pozostałości ciągle wzbudzają szacunek.
Tylko że, podziwiając aktualnie zastane artefakty, niespecjalnie zastanawiamy się, jak one powstały. Najczęściej, monumentalne pomniki przeszłości
opłacili krwią i życiem ówcześni niewolnicy i robotnicy, wykorzystując pomysłowy wtedy, a dziś prymitywny wydawałoby się sprzęt. Dużo czasu to kosztowało.
Mogli tak sobie Achajowie zasiedlać i doprowadzać do perfekcji swoje państwo-miasto, ale nie. Woleli pływać i napadać kolejnych.
Podbili Kreteńczyków, poznali nowy wzór pisma, udoskonalili swój, kopiowali dużo starszą kulturę minojską. W międzyczasie, zorganizowali wypad do Troi. Niestety, dopadli ich Dorowie, również Persowie, resztę zrobili (znów) mieszkańcy Argod.
Patrzę sobie na wspaniałe położenie Myken i myślę, że ostatecznie jednak spokój i handel wychodzi lepiej niż podboje

.