Wyświetlacz biegów

Trochę stali, kabelków, gumek ... i motocykl gotowy

Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 12.02.2016, 15:57

Panowie (a może Panie), czy ktoś z Was montował lub ma zamontowany wyświetlacz biegów w XL600V?? Ciekawi mnie czy jest szansa na zamontowanie takiego wynalazku w naszych sprzętach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez Next22 » 12.02.2016, 16:37

Nie ma
to znaczy nie będzie to tak proste jak w większości nowych motorków trzeba dorobić jakiś elektro-magnetyczny czujnik prędkości
gdyż wyświetlacz porównuje prędkość do obrotów silnika i wie co ma wyświetlić :smile:
Wszystko dobre ale Trampek najlepszy :)
Next22
pałujący w lesie
pałujący w lesie
 
Posty: 1416
Obrazki: 0
Rejestracja: 24.08.2009, 16:35
Miejscowość: POLICHNO
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 12.02.2016, 16:49

Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grad74 » 12.02.2016, 18:44

Ktoś z FTA wrzucił ostatnio coś takiego elektromagnetycznego z chyba E-baja. kosztowało to coś około 350 zyla i pono nadawało się do każdego motocykla nawet takiego tempego osiołka jak te nasze :tongue: . Musisz poszukac.
Są: Honda TransalpPD10-99r, Honda Revere RC33-96r, Honda Nx125-99r, SHL M11-62r, WSK Garbuska-68r,Skuterek Motobi 50 z Hondowskim silniczkiem ;).
Nie ma nic smutniejszego niż młody pesymista, no może oprócz starego optymisty.
Awatar użytkownika
grad74
swobodny rider
swobodny rider
 
Posty: 2643
Obrazki: 2
Rejestracja: 23.06.2012, 08:09
Miejscowość: Wrocław
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez mario1225 » 12.02.2016, 19:48

grzesio99 napisał(a):Panowie (a może Panie), czy ktoś z Was montował lub ma zamontowany wyświetlacz biegów w XL600V?? Ciekawi mnie czy jest szansa na zamontowanie takiego wynalazku w naszych sprzętach.

Pozdrawiam



Hejka.
Jak najbardziej tak,zamontowałem w swoim taki z podanego przez ciebie linku

grzesio99 napisał(a):A takie coś - jest szansa zamontować:
http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-motocykla-uniwersalny-2-kolory-i5454449156.html


Trochę zabawy było z kalibracją,ale później wszystko jak trzeba :thumbsup:
Awatar użytkownika
mario1225
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
 
Posty: 491
Rejestracja: 24.10.2011, 18:45
Miejscowość: Opole
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez toper » 12.02.2016, 21:56

Ja przy 5000 mam 100km/h i to mój "wyświetlacz biegów", obrotomierz wskazuje mi bieg na którym lecę i tym się kieruje.
Przy niższych prędkościach "miszom jak dziad w śliwach" :smile:

a im wyżej tym spokojniej i odnośnikiem jest obrotomierz.
Awatar użytkownika
toper
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
 
Posty: 470
Rejestracja: 16.09.2012, 19:47
Miejscowość: Dębica
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez Next22 » 12.02.2016, 22:28

Sorry ale to na dzwignie biegów to ile przeżyje w lekkim off-ie ? :grin:
Wszystko dobre ale Trampek najlepszy :)
Next22
pałujący w lesie
pałujący w lesie
 
Posty: 1416
Obrazki: 0
Rejestracja: 24.08.2009, 16:35
Miejscowość: POLICHNO
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 12.02.2016, 23:29

mario1225 napisał(a):Hejka.
Jak najbardziej tak,zamontowałem w swoim taki z podanego przez ciebie linku

Trochę zabawy było z kalibracją,ale później wszystko jak trzeba :thumbsup:


mario1225 mógłbyś zapodac klika fotek :)
Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grad74 » 13.02.2016, 13:02

A to i ja się przyłączam do prośby :)
Są: Honda TransalpPD10-99r, Honda Revere RC33-96r, Honda Nx125-99r, SHL M11-62r, WSK Garbuska-68r,Skuterek Motobi 50 z Hondowskim silniczkiem ;).
Nie ma nic smutniejszego niż młody pesymista, no może oprócz starego optymisty.
Awatar użytkownika
grad74
swobodny rider
swobodny rider
 
Posty: 2643
Obrazki: 2
Rejestracja: 23.06.2012, 08:09
Miejscowość: Wrocław
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez tomek666 » 14.02.2016, 12:43

Teraz ja bawię się Trampkiem Mario:0. Jak Mario nie ma fotek to wrzucę. Dzisiaj zrobiłem parę km i ładnie wyświetla. Pzdr
tomek666
naciągacz linek
naciągacz linek
 
Posty: 63
Rejestracja: 17.12.2015, 10:21
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez mario1225 » 14.02.2016, 14:25

Wrzucaj Tomku bo znalazłem zdjęcia sensorów(później wrzucę),nie mogę znaleźć fotki jak się prezentuje sam wyświetlacz :thumbsup:
Awatar użytkownika
mario1225
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
 
Posty: 491
Rejestracja: 24.10.2011, 18:45
Miejscowość: Opole
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez Marcin 78 » 14.02.2016, 15:20

Przecież Trampek na V to nawet przy niskich prędkościach jedzie ,czy ten wyświetlacz jest aż tak potrzebny :niewiem: :niewiem:
zwyczajnie HONDA
Awatar użytkownika
Marcin 78
osiedlowy kaskader
osiedlowy kaskader
 
Posty: 141
Rejestracja: 09.06.2014, 00:23
Miejscowość: Ostrołęka
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 16.02.2016, 00:24

tomek666 napisał(a):Teraz ja bawię się Trampkiem Mario:0. Jak Mario nie ma fotek to wrzucę. Dzisiaj zrobiłem parę km i ładnie wyświetla. Pzdr


Tomku "dawaj" te zdjęcia, wyświetlacz juz do mnie "idzie" :)
A tak przy okazji - gdzie jest czujnik biegu jałowego - trzeba się do niego wpiąć.
Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez mario1225 » 16.02.2016, 00:31

Czujnik biegu jałowego masz pod osłoną zębatki zdawczej :thumbsup:
Awatar użytkownika
mario1225
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
 
Posty: 491
Rejestracja: 24.10.2011, 18:45
Miejscowość: Opole
Mój motocykl: nie mam już TA

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 16.02.2016, 00:45

mario1225 napisał(a):Czujnik biegu jałowego masz pod osłoną zębatki zdawczej :thumbsup:


Hmmmm - niestety nic mi to nie mówi - można jakieś zdjęcie :)
Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez Cambriel » 16.02.2016, 01:28

W jednym dniu, zadajesz takie samo pytanie w dwóch tematach. :egh:
grzesio99 napisał(a):...gdzie jest ten czujnik biegu jałowego?

grzesio99 napisał(a):A tak przy okazji - gdzie jest czujnik biegu jałowego - trzeba się do niego wpiąć.

Odpowiadam cytując
pat13 napisał(a):Nic nie trzeba rozkręcać, jest dostępny po lewej stronie moto, na skrzyni. Dla wygody można zdjąć dolną osłonę.
Doraźnie wystarczy spiłować/usunąć podkładkę.
Test: Cambriel


Nie sztuką jest bycie jednym z 72, sztuką jest bycie jednym z 12, mistrz może być tylko jeden.
Awatar użytkownika
Cambriel
wypruwacz wydechów
wypruwacz wydechów
 
Posty: 965
Obrazki: 5
Rejestracja: 29.03.2012, 21:37
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez grzesio99 » 16.02.2016, 13:10

Super - dzięki, znajdę :)

p.s. jeśli chodzi o dwa tematy - myślę że to nie problem :)
Awatar użytkownika
grzesio99
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 32
Rejestracja: 04.01.2015, 00:04
Miejscowość: prawie KRK
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez lopo69 » 13.03.2016, 18:47

witam czy ten wyświetlacz zdaje egzamin w trampku ja mam pd6
lopo69
romeciarz
romeciarz
 
Posty: 20
Rejestracja: 14.11.2015, 23:00
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez girgi » 17.03.2016, 15:18

Ja uważam ze pewniej byłoby zrobić coś na zasadzie porównania prędkości koła i obrotów silnika.

Potrzeba by podpiąć się pod sygnał do obrotomierza i tam liczyć impulsy oraz zamontować kontaktron i magnesik na kole. No i czujnik neutralnego ze skrzyni wiadomo...

programowało by się to podczas pierwszej jazdy.


Może jest ktoś chętny co napisze program na jakiś mikrokontroler :) Serio
Awatar użytkownika
girgi
rozmawiający z silnikiem
rozmawiający z silnikiem
 
Posty: 465
Rejestracja: 19.07.2011, 08:14
Miejscowość: Ujazd - OP
Mój motocykl: XL600V

Re: Wyświetlacz biegów

Postprzez nadol » 17.03.2016, 15:36

Mam taki rozgrzebany projekt (AVR... chyba mega8), z chęcią udostępnię. Trzeba doszlifować i przetestować.
Jest ktoś kto ma więcej czasu na zabawę z uC?
nadol aka n4d01
srebrna 650, srebrny lub biały kask, WH....
Romet Ogar 200 -> MZ ETZ 150 -> ......... -> Honda XL 650 V

"Samochodem przemieszczasz ciało, motocyklem podróżuje dusza"
Awatar użytkownika
nadol
swobodny rider
swobodny rider
 
Posty: 3378
Obrazki: 39
Rejestracja: 11.07.2011, 10:18
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Mój motocykl: XL650V

Następna

Wróć do Zrób to sam



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości